Vrijwillige medewerking "Allerzielenproject" ter nagedachtenis aan Theo van Gogh.    

 

 

Groeten uit Holland   10-02-2005

 

 

GROETEN UIT HOLLAND

In een kleine arbeiderswijk ergens in de grote stad, hebben een Turkse en een Marokkaanse buurman een hoop met elkaar te stellen. Regelmatig liggen ze met elkaar in de clinch over de kleinste dingen. Hun gekibbel verloopt altijd gemoedelijk, relativerend en stiekem zelfs een beetje vriendschappelijk. Als er op een zekere dag door stom toeval een vuilniszak voor de deur van de een belandt, begint die dan ook als vanouds te bekvechten met de ander. Wat normaal altijd als een humoristisch spel verloopt, neemt op die dag echter ineens een grimmige wending.

Philip Delmaar over zijn bijdrage aan ALLERZIELEN

“Met GROETEN UIT HOLLAND wil ik vooral inspelen op het idee dat er geen verscheidenheid zou bestaan onder moslims in Nederland. Op de neiging alle buitenlanders op één hoop te gooien, vaak onder de noemer “moslim”. Zoals een Europese imam antwoordde naar aanleiding van de hoofdsluier affaire in Frankrijk op de vraag wat hij van de hoofddoek kwestie vond, dat God de profeet Mohammed niet als kleermaker heeft gezonden. Zo reageert GROETEN UIT HOLLAND op de dood van Theo van Gogh. Geen pamflet dat wil shockeren, maar een tragikomedie met een relativerende blik over twee moslims die enkel elkaar hebben om ruzie maken.”

 Cast

     

Telat
Hicham
Zoon
Boze Jongen
Mensen Op Straat

Gemeentewerker
Stem Turkse Nieuwslezer
Stem Marrokaanse
Nieuwslezer
Regie
Scenario
Producent
Uitvoerend Producent
Head Of Development
Assistent Producent
Productie Assistent
Productie Stagiair
Casting


1st Assistant Director
2nd Assistant Director
Script/Continuïteit & Regie-Assistent
Director Of Photography
Focus Puller
Grip- & Crane Team
Gaffer
Best Boy

  Ali Cifteci
Sabri Saad El Hamus
Telat Cihan Eksi
Levi van Kempen

Jeannette Koppe
Cees van Zijl
Jacqueline Groos
Wilma van der Wende
A.J. Grijpsma
en anderen...
Menno van Leeuwen
Ali Car
Mo Ghaara

Hanro Smitsman
Philip Delmaar
Marc Bary
William Griffioen
Katja Draaijer
Dana Taberima
Edinson Tabares
Esther van Rijn
Kemna Casting
Job Gosschalk
Betty Post
Jascha Meijer
Marjon van der Meijden
Krijn Loc

Joost Rietdijk
Josje van Erkel
Richard van Oord
John Lambij
Kasper Burghard
Steven Hetroys
Jasper Leeman
Maarten Rijnbeek
Ferry Rooijakkers
       
             

Met dank aan:

Crew, Cast en Facilitaire Bedrijven, Bestuur Stichting Allerzielen, Familie Bon, Familie Groos, Daniel Dugour / Anytime 3d Computer Animation, Crea/Sjoerd Jans, Gemeentewerken Stadsdeel Amsterdam Noord, Woningbouwvereniging Ymere/Sjors Janssen, Stoffel van Verrewegen/Locatiegoed, Mda/Mads Nørgaard, Mariëlla Kallenberg@Costumedept, A.A.G Glaszetterij, Kuipers Decorbouw, Catherine Somzé, Anjet Daanje, Talitha Huges en Theo van Gogh († 2004)

 

‘Groeten uit Holland’ is geheel opgenomen op locatie in Amsterdam Noord en geproduceerd door Ijswater Films Bv - www.ijswater.nl 

 

****************

 

Recensie De Telegraaf

 

wo 6 apr 2005, 23:34
 
Ouders Van Gogh bij première Allerzielen
 
AMSTERDAM - "Een film in reactie op een moord is niets anders dan een machteloos gebaar; geen extremist zal na het zien van Allerzielen van mening veranderen en zijn wapens neerleggen. Toch ben ik blij dat de film er is, omdat hij laat zien dat wij het ons aantrekken wat er in Nederland gebeurd is op en sinds 2 november." Met deze woorden gaf scenariste Mieke de Jong woensdag in bioscoop City in Amsterdam het startsein voor de première van Allerzielen.

 

Allerzielen: een verzameling films in reactie op de polemiek en opwinding in het land na de moord op filmmaker Theo van Gogh. Kort nadat Mohammed B. Van Gogh vermoordde nam De Jong met collega-scenarioschrijvers Ger Beukenkamp, Marco van Geffen en Robert Alberdingk Thijm het initiatief voor de film. Zestien scenaristen, zestien regisseurs en dertien producenten zegden hun medewerking toe. De naam Allerzielen werd gekozen omdat op 2 november, de dag van de moord, Rooms-katholieken de overledenen herdenken.

De compilatie van negentig minuten beleefde woensdag zijn première in aanwezigheid van de filmmakers en acteurs. Ook de ouders van Van Gogh woonden de eerste officiële vertoning bij, net als zijn collega-producent Gijs van de Westelaken en zijn muzes Tara Elders en Katja Schuurman. Zij bekeken de filmpjes met namen als 72 Maagden, Genade, 02/11 en Welterusten Wilders.

De link met de vorig jaar vermoorde filmmaker is in de producties de ene keer heel duidelijk en soms moet er dieper naar worden gezocht. Niet voor niets luidt de ondertitel 'Verhalen aan de rand van de moord'. Dus komt ook de relatie tussen autochtoon en allochtoon veelvuldig aan bod. Dat betekent niet dat alle films zwaarmoedig zijn; sommige filmmakers maken gebruik van humor om hun ideeën uit te dragen.

Het aanwezige publiek kon dat waarderen. Hoewel er af en toe bijna ademloos werd gekeken en geluisterd, klonk er woensdagavond vooral veel gelach. Regisseur Hanro Smitsman en scenarist Philip Delmaar kregen met hun Groeten uit Holland zelfs de handen op elkaar. Dit komische filmpje over twee kibbelende buurmannen, één van Turkse en één van Marokkaanse afkomst, kreeg tijdens de aftiteling nog extra erkenning toen er niet alleen werd geklapt maar ook gejuicht.

Allerzielen draait vanaf donderdag 7 april 2005 in de bioscoop. 

 

 

 

Jeannette Koppe | Foto's 2012 | Slide Show | Casting foto's informeel | Casting foto's Zakelijk | Aktiefoto's | Aktiefoto's 2 | Aktiefoto's 3 | Vakantie-foto's | Diverse foto's | Deuce Bigalow 2 | Allerzielenproject | Foto's Aktie Azië Giro 555 | Filmpjes | CV | Personalia | Links